Print this page

Zeus Mağarası Featured

Rate this item
(3 votes)

Güzelçamlı Aydın ili sınırları içinde, Kuşadası 'nın kıyı şeridi üzerinden 25 km. güneyinde, Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı 'na komşu bir sahil beldesidir. Sürekli yerleşik nüfusu 2009'da 3.041 erkek, 2.882 kadın, toplam 5.923'dür. Turizm sezonunda bu nüfus yazlık sahipleri ile yaklaşık 50000'e, turistlerle birlikte de daha fazlasına erişmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Rum kasabası olan ve Rumçamlısı diye anılan beldenin ahalisi,

Kurtuluş Savaşı 'nda nihai Türk taarruzu sürerken, 7 Eylül 1922'de sandallarla Sisam adasına kaçmış, 1924 Nüfus Mübadelesi 'ne kadar 2 yıl boş kalmış, sonradan Kavala 'nın Eleftheres(Leftere) köyünden 80 hane olarak gelen Türk göçmenlerce iskan edilmiştir. Güzelçamlı köyü, 1992 yılından itibaren belediyesi bulunan bir belde sıfatını almıştır. Güzelçamlı bölgesi antik çağda, Pers İmparatorluğu 'nun Anadolu 'yu işgali sonrasında aralarında direniş amaçlı (Panionion) siyasi birliğini oluşturan 12 İyon Kenti 'nin toplantı ve ayinler için bir araya geldiği Poseidon Helikonios sunağının bulunduğu yer olarak ön plana çıkmıştır.

Samsun dağı (Mykale) eteklerindeki ve küçük bir tiyatro şeklindeki sunak 1957-1958'de Gerhard Kleiner 'in yönetiminde burada gerçekleştirilen kazılarla gün ışığına çıkarılmıştır. Bu anlamda, bölge İyon kentleri konfederasyonu için sembolik bir başkent işlevi görmüştür. Pers İmparatorluğu ile Panionion birliği arasındaki en önemli ve nihai savaşlardan biri de yine Güzelçamlı yakınlarında cereyan etmiştir. M.Ö. 479 yılında Dilek yarımadası nda Mykale savaşı adıyla anılan savaş bugünkü Dipburun mevkiinde yapılmış ve burada karaya çekilmiş bulunan Pers donanması bütünüyle yakılmıştır.

Bu savaşlar sonrasında Panionion birliği Yunanistan antik kentlerini de kapsayacak şekilde genişleyerek Attik Delos Birliği adı altında gerçek bir askeri ittifak şeklini almıştır. Yunanistan, Ege adaları ve Anadolu kıyılarındaki pek çok kenti, bölgeyi ve halkı koruma amaçlı bu ittifaka katılımlar zaman içinde artmıştır. Güzelçamlı, birçok turistik belde ve merkezden farklı bir turizm potansiyeline ve çeşitliliğine sahiptir.30 Km'ye yakın bir kıyı şeridi içinde plajlarda ve koylarda sörf, yelken, kano, su kayağı, balık avcılığı tekne turları yapma imkânları mevcuttur.




Güzelçamlı'yı çevreleyen Dilek Yarımadası Milli Parkı ve Samsun Dağları ise gerçek anlamda bir cennettir. Çok zengin bitki örtüsü, hayvan türleri, mağaralar, vadiler, kanyonlar, ziyaretçilere hobi turları imkânı sağlar. Bu hobi turları; Dağcılık (Treking), kuş gözetleme gezintileri, mağaracılık, botanik turları, at binme, bisiklet turları diye sıralanabilir. Ayrıca, Güzelçamlı da Yamaç paraşütü de yapılmaktadır. 2007 yılında başlayan yamaç paraşütü uçuşları Kaplan Kayası uçuş pistinden (takeoff) yapılmaktadır. (Koordinatları: 37 40 34.33 N 27 14 16.70 E merkez olmak üzere 3.6NM yarıçaplı ve yaklaşık 3500 feet (970 metre) yükseklik.) Güzelçamlı'dan Kaplan Kayası pisti araç ile 35-40 dakika olup, yol stabilizedir ve her türlü araç çıkabilir.

Güzelçamlı beldesi, turistik tesislerin ve ikinci konutların artmasıyla bir turizm beldesi haline gelirken kültürel dokusunu kaybetmemiş, gelenekler korunmuştur. Güzelçamlı'yı ziyaret edenler Türk kültürünü ve yaşam tarzını rahatça izleyebilirler ve bundan keyif duyarlar. Güzelçamlı 3000 yatak kapasitesiyle turizme hizmet vermektedir. Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın giriş kapısının sol tarafında, 200 m. İçeridedir. Mağaranın girişi, 20 metre kadar kayrak (kaygan) taşlı patikadan sağlanır. Dilek Milli parkının adından dolayı mağaranın sağında ve solunda bulunan ağaçlara gelenler Dilek için bez parçaları bağlamaktadırlar.

Mağaraya girildiğinde, O haşmetli tanrı zeus un yüzünü görür gibi olursunuz. 10 - 15 metre derinliğindeki su adeta burayı bir havuz haline dönüştürmüştür. Mavi Yeşil renkli su dağdan gelen tatlı suyun ve denizden gelen tuzlu suyun karışımı ile yavan bir maden suyu haline dönüşmüştür. Kışın yöredeki gençlerin yazında turistlerin yüzme havuzu haline dönüşen mağara muhteşemdir.Bazı dalgıçlar acaba derinliği mağaranın en sonunda ne kadar diye baksalarda bir girdap oluştuğu ve gözle görüldüğü kadarıyla siyah bir uçurumla yuvarlaklar halinde su kaybolur.

Ancak ne hikmetse o su o kadar hızlı gitse bile yüzyıllardır aynı seviyede korunmakta. Dilek yarımadasının sonuna kadar giden bir mağaradır. Kuşadası'ndan safariye çıkan ekiplerin son durağı her zaman zeus mağarasıdır . Bütün günün yorğunlunu mağaranın serin sularında yüzerek giderirler. Mitolojide Göktanrısı Zeus, kardeşi Poseidon'u kızdırdığında elindeki üçlü yabasını kaldırarak dalgaları kabartıp, denizi altüst eden Poseidon'un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır, dinlenir ve yıkanırdı. Güzelçamlı sakinleri ve yabancı turistler, denizin çok dalgalı olduğu günlerde ve havanın denize elverişli olmadığı günlerde tıpkı Zeus gibi burada yüzerler, o mitolojik havayı teneffüs ederler.

Dilek Milli Parkı’nın giriş kapısının sol tarafında, 200 m. İçeride bulunan mağaranın yolu Belediye tarafından düzenlenmiştir. Mağaranın girişi, 20 metre kadar kayrak (kaygan) taşlı patikadan sağlanır. Dilek Milli parkının adından dolayı mağaranın sağında ve solunda bulunan ağaçlara “Dilek” için bez parçaları bağlanmıştır. Mağaraya girildiğinde, O haşmetli tanrı “Zeus” un yüzünü görür gibi olursunuz. 10 – 15 metre derinliğindeki su adeta burayı bir havuz haline dönüştürmüştür. Mavi – Yeşil renkli su ; dağdan gelen tatlı suyun ve denizden gelen turzlu suyun karışımı ile yavan bir maden suyu haline dönüşmüştür.

Kışın yöredeki gençlerin yazında turistlerin yüzme havuzu haline dönüşen mağara muhteşemdir. Göktanrısı Zeus, kardesi Poseidon’u kızdırdığında elindeki üçlü yabasını kaldırarak dalgaları kabartıp, denizi altüst eden Poseidon’un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır. Dinlenir ve yıkanırdı. Güzelçamlı sakinleri ve yabancı turistler, denizin çok dalgalı olduğu günlerde ve havanın denize elvermediği günlerde tıpkı “Zeus” gibi burada yüzerler, o mitolojik havayı teneffüs ederler.

Read 10960 times